Cijene nafte skoro nepromijenjene | Ekonomist

Cijene nafte skoro nepromijenjene

Cijene nafte na međunarodnim tržištima juče su pred zatvaranje trgovine bile u balansu između objavljivanja podataka o smanjenom nivou proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte OPEC i očekivanog oporavka aktivnosti na bušotinama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Barelom brenta se na Londonskoj berzi prometovalo po cijeni od 55,18 dolara, što je gotovo ujednačeno u odnosu na petak, a tek neznatna promjena cijene odnosila se i na američku „laku“ WTI naftu, čiji barel je na Njujorškoj berzi koštao 52,8 dolara.

Ministri zemalja članica OPEC-a i nekoliko nezavisnih proizvođača objavili su u nedjelju da je snabdijevanje već smanjeno na nivo od 1,5 miliona dnevno, u odnosu na planiranih skoro 1,8 miliona barela dnevno za prvih šest mjeseci ove godine.

U međuvremenu je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih proizođača u ponedjeljak iznosila 52,1 dolar, što je 30 centi više u odnosu na zatvaranje tržišta u petak.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top