Cijene nafte rastu | Ekonomist

Cijene nafte rastu

Najavljeno smanjenje proizvodnje nafte od strane zemalja članica OPEC-a i jedanaest nečlanica s ciljem stabilizacije globalnog tržišta nafte trebalo je da počne početkom ove godine tako da je još prerano za donošenje ocjene o stepenu postignute usklađenosti.

Nedjelje pred nama će pokazati jasniju sliku o samim kretanjima ponude odnosno ravnoteže u snabdijevanju i potražnji na robnim tržištima sirove nafte. Ostaje da se vidi hoće li vodeći igrači na tržištu sirove nafte pogurati svoje riječi djelima obzirom kako su ishodi dogovora u posljednje dvije decenije pokazala da se vrlo malo članova uistinu i pridržava sporazuma.

Od početka posljednjeg prošlogodišnjeg tromjesečja cijena nafta tipa Brent (koja je referentna za evropsko tržište) na robnim berzama je zabilježila rast cijene za 16,4% dok je cijena nafte tipa WTI porasla 12,8%. Cijena nafte tipa Brent jutros se kretala na nivou od 55,4 dolara za barel, dok se cijena sirove nafte tipa WTI (koja je referentna za američko tržište) jutros kretala na nivou od 53,1 dolara po barelu.

Prema posljednjim podacima Svjetske energetske agencije (IEA) globalna potražnja za naftom na nivou cijele 2016. revidirana je na više (na 1,5 mb/d) podstakla snažnijim od očekivanja rezultatima u posljednjem tromjesečju lani uslijed nepovoljnijih vremenskih prilika u sjevernoj Evropi i pojačanoj potražnji u Aziji. U ovoj godini, uz potencijalni porast cijena, globalna potražnja bi mogla usporiti na 1,3 mb/d.

S druge strane, ponuda nafte smanjena je u decembru za 0,6 mb/d na 97.6 mb/d kao rezultat smanjene proizvodnje u zemljama članicama OPEC-a kao i u nečlanicama. Na nivou cijele 2016. globalna ponuda je za 0,3 mb/d viša od godine ranije pri čemu je rekordna proizvodnja zemalja iz OPEC-a ublažila smanjenje proizvodnje za 0,9 mb/d u zemljama nečlanicama.

Prema našim projekcijama očekujemo rast cijena sirove nafte u ovoj godini uz blago usporavanje rasta prema samom kraju godine. Cijena nafte tipa Brent mogla bi tako na samom kraju 2017. dostići nivbo od 58 dolara za barel dok bi cijena nafte tipa WTI mogla biti na nivou od 55 dolara za barel u istom promatranom razdoblju.

Porast cijena na robnim tržištima sirove nafte (dodatno uz porast cijena prehrambenih sirovina) doprinijeće posljedično jačanju uvoznih inflacionih pritisaka što će se odraziti i na kretanje proizvođačkih i potrošačkih cijena na domaćem, lokalnom tržištu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top