Cijene nafte rastu zbog sukoba u Libiji | Ekonomist

Cijene nafte rastu zbog sukoba u Libiji

Cijene nafte ponovo su prekoračile nivo od 71 dolara na međunarodnim tržištima, potpomognute padom venecuelanskog i iranskog izvoza, te borbama u Libiji, što je izazvalo zabrinutost za snabdijevanje i potisnulo u drugi plan očekivanja rasta američkih zaliha. Na londonskom tržištu, cijena barela je porasla 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,37 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 30 centi, dosegnuvši 63,70 dolara, javlja Hina, a prenosi hrvatski Index.

Zbog dešavanja na svjetskom tržištu, benzin je za tri centa danas skuplji i u Crnoj Gori. Litar eurosupera BMB 98 košta 1,41 euro, a  BMB 95 1,37 eura.

Trgovci su se danas okrenuli rizicima po snabdijevanje iz Libije zbog oružanih sukoba između Libijske narodne armije Khalife Haftara i oružanih snaga međunarodno priznate vlade u Tripoliju.

Eskalacija sukoba u Libiji nadovezala se na smanjeni izvoz nafte iz Irana i Venecuele zbog američkih sankcija.

– Urušavanje venecuelanske naftne proizvodnje i sankcioniranje iranskog izvoza već su postavili veliki znak pitanja u odnosu na snabdijevanje – podsjeća Norbert Ruecker iz švajcarske banke Julius Baer.

– S obzirom na brojne prijetnje po snabdijevanje, raspoloženje na tržištu iz dana u dan sve snažnije podupire rast cijena a tako bi trebalo biti i idućih sedmica – dodao je Ruecker.

Značajniji rast cijena spriječile su bojazni da bi Rusija mogla povećati proizvodnju u drugoj polovini godine, nakon isteka sporazuma vodećih proizvođača o koordinisanom smanjenju snabdijevana za 1,2 miliona barela dnevno.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov je, prema izvještaju agencije TASS, juče izjavio da bi Rusija i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) mogli odlučiti povećati proizvodnju u borbi sa SAD  za udio u tržištu.

Vodeći proizvođači će predvođeni OPEC-om i Rusijom donijeti odluku o proizvodnji na sastanku u junu.

– Sve se više strahuje da Rusija neće pristati na produženje sporazuma o smanjenju proizvodnje – sljedećih mjeseci mogli bismo svjedočiti njihovom službenom istupanju iz sporazuma – rekao je Edvard Moja iz OANDA-e.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top