Cijene nafte "preskočile" 50 USD | Ekonomist

Cijene nafte “preskočile” 50 USD

Njujork/London — Cijene nafte su porasle zbog smanjenog broja bušotina u SAD, naveli su analitičari. Sumnjaju da će oporavak potrajati jer zalihe i dalje znatno premašuju tražnju.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u martu poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 36 centi na 49,93 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za martovsku isporuku na tržištu u Londonu poskupio 44 centa na 55,19 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijene nafte su od juna prošle godine, kada su se kretale iznad 100 dolara za barel, izgubile preko 50 odsto vrijednosti, kao posljedica prekomjernih globalnih rezervi uzrokovanih snažnom proizvodnjom nafte iz uljnih škriljaca u SAD.

Neki analitičari, međutim, tvrde da će kolaps u cijenama natjerati američke kompanije da smanje proizvodnju.

Broj naftnih bušotina u SAD je u nedjelji zaključno sa 30. januarom pao za rekordnih 94 na ukupno 1.223 bušotine, prema podacima kompanije Bejker Hags (Baker Hughes), što bi na duži rok moglo signalizirati i manju proizvodnju, ocjenjuje Frans pres.

Izvor: Tanjug 

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top