Cijene nafte porasle nakon pada zaliha goriva u SAD | Ekonomist

Cijene nafte porasle nakon pada zaliha goriva u SAD

Pad zaliha goriva u SAD neutralisao  je vijest o povećanju zaliha sirove nafte što je danas dovelo do rasta cijene nafte, javlja njujorška agencija “Blumberg”.

Cijena naftnih fjučersa za isporuku u maju je danas porasla za čak 0,9 odsto u Njujorku, poslije jučerašnjeg pada od 0,4 odsto.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u maju trgovana je po cijeni od 48,48 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, što je skok od čak 44 centa u odnosu na juče.

Sjevernomorska sirova nafta “brent” za dostavu u maju poskupila je za čak 46 centi na 51,10 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Cijena “brenta” je juče bila ispod 50 dolara za barel, prvi put od 30. novembra prošle godine.

Zalihe benzina u SAD pale su petu nedjelju zaredom, na najniži nivo od januara, dok su zalihe destilata pale šestu nedjelju zaredom na najniži nivo od decembra, pokazali su juče objavljeni podaci.

Cijena američke “lake” nafte je ovog mjeseca pala ispod 50 dolara za barel, prvi put u ovoj godini, pošto su rekordne zalihe i skok proizvodnje u SAD povećali pritisak na OPEK-ovo rezanje proizvodnje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top