Cijene nafte pod pritiskom OPEC-ove velike proizvodnje | Ekonomist

Cijene nafte pod pritiskom OPEC-ove velike proizvodnje

Na međunarodnim tržištima cijene nafte u četvrtak su nastavile kliziti, pritisnute velikom proizvodnjom članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 51,91 dolar. I na američkom je tržištu barel pojeftinio 45 centi, na 49,14 dolara.

Iako snažna potražnja u Sjedinjenim Državama podupire cijene nafte, visok nivo proizvodnje OPEC-ovih članica ograničava dalje poskupljenje nafte, kažu trgovci, dodajući kako se zato cijene nafte kreću u uskom rasponu.

“Čini se da se cijene na oba tržišta kreću u ograničenom rasponu”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA.

Barel se na američkom tržištu zadržava ispod 50 dolara, uprkos prošlonedjeljnjoj rekordnoj potražnji za benzinom od 9,84 miliona barela dnevno te padu komercijalnih zaliha od 1,5 miliona barela na 481,9 miliona barela, prema službenim podacima američke vlade.

Ograničavajući faktor za rast cijena je visoka proizvodnja OPEC. Taj kartel i neki drugi veliki proizvođači, uključujući Rusiju, obećali su rezove proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno do marta 2018. godine, kako bi poduprli cijene i smanjili zalihe. No, podaci kompanije Thomson Reuters Eikon pokazali su da su isporuke iz OPEC i Rusije dosegle u julu najviši nivo u 2017. godini od oko 32 miliona barela dnevno. U januaru su iznosile 30,5 miliona barela dnevno.

Analitičari smatraju da se naftna industrija prilagođava razdoblju niskih cijena te može proizvoditi i raditi na nivoima koje su se prethodno pokazale neisplativima.

OPEC je na svojoj stranici objavio da je cijena barela njegove nafte u srijedu iznosila 49,73 dolara, te se nije se znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top