Cijene nafte pod pritiskom Irana | Ekonomist

Cijene nafte pod pritiskom Irana

Cijene nafte su porasle u Aziji, posle pada zaliha u SAD. Rast je ograničen zbog očekivanja da će povratak iranske nafte na tržišta uvećati globalne zalihe.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u oktobru poskupjela je za 40 centi, na 45,31 dolar, dok je sirova nafta “brent” poskupjela 28 centi, na 48,45 dolara, prenosi Frans pres.

Ministarstvo energetike SAD je prije dva dana saopštilo da su komercijalne zalihe nafte pale za 1,9 miliona barela u nedelji zaključno sa 18. septembrom, što ukazuje na rast tražnje. Izveštaj je, takođe, pokazao da je proizvodnja nafte u SAD porasla, prvi put za posljednjih šest nedjelja.

“Cijene nafte su pod pritiskom potencijalnog povećanja globalnih zaliha, usljed očekivanja da bi se iranska nafta mogla vratiti na tržišta po ukidanju sankcija”, izjavio je tržišni strateg singapurske kompanije IG markets, Bernard Ou.

Iran je trenutno pod nadzorom kako bi se utvrdilo da li sprovodi uslove iz sporazuma potpisanog sa vodećim svjetskim silama o ograničavanju svojih nuklearnih ambicija, u zamjenu za ukidanje zapadnih sankcija koje su ograničile iranski izvoz nafte, navodi francuska agencija.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top