Cijene nafte opet pale | Ekonomist

Cijene nafte opet pale

Njujork/London — Cijene nafte su ponovo pale, uprkos sinoćnjem velikom skoku nakon što je Fed poslao signal da ne žuri sa podizanjem referentne kamatne stope prije juna.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u aprilu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 1,11 dolara na 43,55 dolara, dok je nafta tipa “brent” za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 78 centi na 55,13 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijena WTI je sinoć porasla za 1,2 dolar, a “brenta” za 2,4 dolara, nakon što je Fed poručio da ne žuri sa podizanjem kamatne stope, što je oborilo vrijednost dolara. Slabiji dolar čini da nafta izražena u toj valuti bude jeftinija za kupce koji koriste slabije valute, što povećava tražnju i podiže cijenu tog energenta.

Jučerašnji skok cijene nafte je, međutim, bio kratkog daha, pošto su se investitori brzo preorijentisali na prekomjerne globalne zalihe i slabiju tražnju.

Američko ministarstvo za energetiku saopštilo je juče da su zalihe nafte u SAD skočile za 9,6 miliona barela u nedjelji zaključno sa 13. martom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top