Cijene nafte nastavile rast i u prvoj nedjelji nove godine | Ekonomist

Cijene nafte nastavile rast i u prvoj nedjelji nove godine

Na svjetskim su tržištima cijene nafte u prvoj nedjelji nove godine porasle više od 1,5 posto, nastavljajući prošlogodišnji uzlazni trend, što je posljedica velikih hladnoća u SAD-u, rasta svjetske ekonomije i nemira u Iranu.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle nedjelje porasla 1,5 posto, na 67,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,7 posto, na 61,45 dolara.

Tako je nastavljen uspon cijena nafte, nakon što je prošle godine na londonskom tržištu porasla oko 17 posto i dosegla najviše rnivoe u dvije i po godine.

Protesti u Iranu, trećem po veličini proizvođaču unutar Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), jedan su od razloga uspona cijena nafte jer im je pridodana premija za geopolitički rizik, premda neredi dosad nisu uticali na iransku proizvodnju niti na izvoz nafte, kažu analitičari.

“Hladnoća u SAD-u i geopolitički faktor više su nego dovoljna potpora cijenama”, kaže Olivier Jakob iz savjetodavne kompanije Petromatrix.

Vrlo niske temperature u SAD-u podstakle su kratkoročnu potražnju, posebno za lož uljem.

Analitičari bečkog JBC Energyja smatraju da su cijene nafte pretjerano reagovale na nerede u Iranu. Dodaju ipak da snabdijevanju iz te zemlje prijete druge potencijalne opasnosti.

“Ako stavimo na stranu aktuelni fokus na ulične nerede, još je uvijek aktualna mogućnost uvođenja američkih sankcija iranskoj naftnoj industriji”, upozoravaju u JBC Energyju.

Cijene nafte najveću potporu dobijaju od smanjene proizvodnje OPEC-a i Rusije, za 1,8 miliona barela dnevno, još od januara prošle godine, a to će potrajati najmanje do kraja septembra ove godine, a možda i do kraja godine.

Potporu pruža i snažan ekonomski rast najvećih svjetskih ekonomija, što bi trebalo podstaći jaču potražnju za ‘crnim zlatom’.

S druge strane, značajniji uspon cijena sprječavaju procjene da će proizvodnja nafte u SAD-u nastaviti rasti i uskoro prekoračiti nivo od 10 miliona barela dnevno. Tako bi se približila nivou proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji.

“Poremećaji u proizvodnji nafte (u Iranu) i dalje su tek daleka prijetnja. Problemi na naftovodu na Sjevernom moru u međuvremenu su riješeni, a američka proizvodnja nafte premašila je nivoe iz listopada 2015. i ove će godine vjerovatno će dosegnuti najviše nivoe u istoriji”, kaže Norbert Ruecker iz banke Julius Baer.

A podaci kompanije Baker Hughes o naftnim postrojenjima u SAD-u najavljuju smanjenje proizvodnje. Prošle je nedjelje, naime, broj tih postrojenja pao za njih pet, na 742.

Ti bi podaci mogli pružiti podršku cijenama, no kako je prošle godine u tom razdoblju bila aktivno samo oko 470 postrojenja, to pokazuje da proizvođačima u SAD-u odgovaraju ovi nivoi cijena nafte i da proizvode znatno više nego prošle godine u tom razdoblju.

A to potkopava nastojanja OPEC-a i drugih proizvođača u cilju uravnoteženja ponude i potražnje, a time i povećanja cijena.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top