Cijene nafte najviše u tri godine, u Londonu iznad 70 USD | Ekonomist

Cijene nafte najviše u tri godine, u Londonu iznad 70 USD

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle nedjelje dostigle nove najviše nivoe u tri godine, što je ponajviše posljedica pada kursa dolara.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 2,7 posto, na 70,52 dolara, a u jednom je trenutku dostigla 71,28 dolara, najviši nivo od decembra 2014. godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4,3 odsto, na 66,15 dolara, blizu 66,66 dolara, najvišeg nivoa u tri godine.

Uspon cijena nafte najviše je posljedica slabljenja dolara. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na korpu 6 drugih najvažnijih svjetskih valuta, prošle je nedjelje pao 1,6 odsto i skliznuo na najniži nivo u tri godine.

Kako se cijena nafte izražava u dolarima, slabija američka valuta može podstaći potražnju za naftom jer su njene cijene niže za kupce koji koristite druge valute.

“Pad dolara podržava naša očekivanja da će se cijena barela na londonskom tržištu zadržati iznad 70 dolara malo duže”, kaže Bil O'Gradi, strateg na Confluence Investment Management. Uz to, cijene nafte već duže vrijeme imaju čvrstu podršku zahvaljujući dogovoru OPEC-a i nekih proizvođača van tog kartela, uključujući
Rusiju, smanjujući proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno.

Taj dogovor, postignut krajem 2016., potrajaće najmanje do septembra, a možda i do kraja ove godine.
Zahvaljujući tome, cene nafte i dalje imaju dobru podršku i većina analitičara ne očekuje znatniji pad cena, prema ponuda jača zbog rasta proizvodnje u SAD.

Analitičari procjenjuju da će uskoro proizvodnja nafte u SAD-u dosegnuti 10 miliona barela dnevno, gotovo isto kao i u Saudijskoj Arabiji. Na to ukazuju i novi podaci kompanije Baker Hughes prema kojima je prošle nedjelje broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao za njih 12, na ukupno 759 postrojenja, što je njihov najveći nedjeljni skok od marta prošle godine.

To je znatno više od oko 560 postrojenja, koliko ih je bilo aktivno u istom prošlogdišnjem periodu, što pokazuje da američkim proizvođačima oni odgovaraju takvim cijenama, tako da odlučuju o povećanju proizvodnje.
“Tehnički gledano, tržište je trenutno malo precijenjeno, no to ne bi trebalo da izazove veliku rasprodaju”, kaže Majk Sabo, strateg u firmi RJO Futures.


 

Izvor: SEEBIZ / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top