Cijene nafte dosegle najviše nivoe u četiri godine

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle nedjelje, četvrtu zaredom, pa se kreću oko najviših nivoa u četiri godine, jer se zbog američkih sankcija očekuje pad izvoza ‘crnog zlata’ iz Irana.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle nedjelje porasla 1,4 posto, na 84,15 dolara, a u jednom je trenutku dosegla i 86,74 dolara, novi najviši nivo od novembra 2014. godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 1,3 posto, na 74,34 dolara, takođe najviši nivo u četiri godine.

Od polovine avgusta cijene su nafte skočile između 15 i 20 posto, što je ponajviše posljedica najavljenih sankcija SAD-a na iranski naftni sektor koje bi trebale stupiti na snagu 4. novembra.

Washington traži da kupci iranske nafte sasvim prekinu uvoz nafte iz te zemlje kako bi se Teheran prisililo na pregovore o novom nuklearnom sporazumu.

Još nedavno Iran je izvozio 2,7 milijun barela dnevno, što je gotovo tri posto ukupne dnevne potrošnje sirove nafte u svijetu, dok mnogi analitičari sada procjenjuju da bi iranski izvoz mogao pasti za milion barela dnevno, pa i više.

“Iranski izvoz mogao bi u snovembru pasti ispod milion barela dnevno. Sada se čini da su samo Kina i Turska možda spremne riskirati američku odmazdu zbog trgovine s Iranom”, smatraju analitičari američke banke Jefferies.

Zbog očekivanja da će ponuda pasti, a potražnja ostati snažna zbog rasta globalne ekonomije, cijene su nafte polovinom nedjelje dosegle najviše nivoe u četiri godine.

Međutim, u drugom dijelu nedjelje izgubile su dio prethodnih dobitaka, među ostalim zbog poruka iz Saudijske Arabije i Rusije da će povećati proizvodnju nafte kako bi nadoknadile manjak ponude iz Irana.

Saudijska Arabija trenutno proizvodi 10,7 miliona barela dnevno, a ako to na tržištu zatreba, spremna je povećati proizvodnju za 1,3 miliona barela, poručio je saudijski princ Mohammed bin Salan.

Uz to, dok većina zemalja najavljuje da će prekinuti uvoz iz Irana, Indija je prošle nedjelje poručila kako će u novembru kupiti 9 miliona barela iranske nafte.

Indijski ministar prometa Nitin Gadkari poručio je da je njegova zemlja suočena s ekonomskom krizom zbog ogromnog uvoza nafte, pri čemu su cijene sve više.

Indija je treći po veličini uvoznik nafte u svijetu, uvozi više od četiri miliona barela nafte dnevno, i zajedno s Kinom spada među najveće kupce iranske nafte.

Kako će se dalje kretati cijene nafte, zavisi od razvoja situacije na tržištima.

“Cijene će vjerovatno nastaviti rasti iznad očekivanih nivoa. Kada dosegnu 90 dolara, očekujem odlučnu reakciju na strani ponude. Velike ekonomije neće dopustiti da cijene nafte dosegnu trocifrene brojke i naštete ekonomskom rastu”, kaže strateg Commerzbanka Carsten Fritsch.

I u američkoj investicionoj banci Goldman Sachs drže da uzlazni trend možda neće potrajati.

“Iako trenutno prevladavaju rizici koji podupiru rast cijena, fundamenti nepovezani s Iranom nisu promijenili smjer prema višim cijenama nafte. Očekujemo da će fundamenti postupno prevladati do početka 2019. kada će biti aktivirani novi rezervni kapaciteti… što navodi na zaključak da će globalno tržište u konačnom početkom 2019. ponovo bilježiti skromni višak”, napisali su njeni analitičari u osvrtu na situaciju na tržištu.

U petak je, pak, kompanija Baker Hughes objavila da je prošle nedjelje broj naftnih postrojenja u SAD-u smanjen četvrti put u posljednjih pet nedjelja, za dva postrojenja, na njih 861, što znači da se u skoro vrijeme ne može očekivati rast američke proizvodnje.


 

Izvor: Seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top