Cijena zlata će dostići 1.400 dolara do kraja godine | Ekonomist

Cijena zlata će dostići 1.400 dolara do kraja godine

Cijena zlata bi do kraja godine trebalo da dostigne 1.400 dolara, zbog manje agresivne politike FED-a o kamatnim stopama i dugotrajnim globalnim neizjvesnostima.

To ocjenjuju stručnjaci za ovaj plemeniti metal, javlja Tanjug a prenosi B92.

Cijena zlata za promptnu isporuku se prošle nedjelje kretala oko 1.286,6 dolara za uncu, prenosi CNBC.

Martin Haksli iz singapurske kompanije INTL FCStone kaže da su se cijene zlata dugo kretale u rasponu od 1.217 do 1.330 dolara, ali da bi se to moglo promijeniti.

– Možemo očekivati da će zlato nastaviti da se trguje u tom rasponu u narednim mjesecima. Ali u drugoj polovini godine možemo očekivati da će cijena porasti i da će dostići 1.400 dolara do kraja godine – dodaje on.

Centralne banke širom svijeta kupuju zlato u količinama koje nijesu viđene u proteklih 50 godina, u okviru diverzifikacije rezervi i udaljavanja od pojedinih valuta, uključujući i američki dolar, prenosi CNBC.

Zabrinutost oko globalne ekonomije i geopolitičkih pitanja, uključujući trgovinski rat između SAD i Kine, doprinijela je porastu neizvjesnosti, koja često ide “naruku” zlatu koje se smatra “sigurnim utočištem” ili aktivom koja ima tendenciju da zadrži ili poveća svoju vrijednost čak i tokom turbulencija na tržištu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top