Cijena Nutelle će da skoči | Ekonomist

Cijena Nutelle će da skoči

Obožavatelji najprodavanijeg krema na svijetu su u strahu od velikog skoka cijene ovog namaza.

Berba lješnika u Turskoj je zakazala ove godine zbog mraza koji je oštetio biljke, pa se očekuje da će cijena lješnika skočiti i preko 66 odsto, a to bi moglo da dovede i do poskupljenja Nutelle, jer je lješnik glavni sastojak krema.

Lješnik je u posljednjih godinu dana u prosjeku poskupio 65 odsto, a u posljednjih mjesec dana još za 7,7 odsto.

Zavisnici od Nutelle su u strahu od mogućeg divljanja cijena kako Nutelle tako i drugih slatkiša u kojima su ti orašasti plodovi. S obzirom i da je cijena kakaoa skočila za 9, 2 odsto, loš rod lješnika samo je razlog više da Nutella poskupi.

Inače ovo je druga godina za redom kada su prinosi lješnika desetkovani u Turskoj , koja proizvodi 70 odsto lješnika na svjetskom tržištu. “Manjak lješnika se nastavlja i to mora uticati na cijenu”, piše magazin o trgovini The Grocer. Olujni vjetrovi i mraz uništili su biljke dok su bile u fazi cvjetanja pa nije ni došlo do dalje faze razvoja ploda.

Iz Ferera nisu još rekli koliko će nedostatak lješnika uticati na džepove potrošača, ali veruju da bar neće imati problema u proizvodnji Nutelle, jer su prošle godine kupili najvećeg turskog proizvođača lješnika –kompaniju Oltan.

Izvor: B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top