Cijena nafte uskoro 100 dolara po barelu | Ekonomist

Cijena nafte uskoro 100 dolara po barelu

Nafta će uskoro koštati 100 dolara za barel zbog poremećaja u snabdijevanju koje izaziva američki predsjednik Donald Tramp, kazao je iranski guverner u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), Husein Kazempour Ardabili. Prema njegovim riječima, Tramp je trebalo da očekuje blokirajući pristup Irana globalnim tržištima nafte i da će s tom inicijativom završiti kao talac Saudijske Arabije i Rusije, za koje kaže da imaju malo stvarnih razloga za obaranje cijena.

– Odgovornost za to što će visoke cijene nafte nepotrebno plaćaju potrošači cijelog svijeta, posebno na američkim benzinskim pumpama, jedino je na Trampovim plećima, a cijena od preko 100 dolara po barelu tek dolazi – naveo je Ardabili, prenosi Capital.ba.

Trampove optužbe na račun OPEC-a vremenski su se poklopile sa pojačanim pritiskom Vašingtona na evropske saveznike da prestanu da kupuju iransku naftu. Iran je sa druge strane zaprijetio da će blokirati Ormuski prolaz, glavni vodeni put u Persijskom zalivu za izvoz nafte, i da, ako Iran ne može da prodaje svoju naftu pod pritiskom SAD-a, nijednoj drugoj regionalnoj zemlji to neće biti dozvoljeno.

– Mi smo susjedi i ostaće tako, znamo da možemo i moramo da živimo zajedno. Niko ne traži da ga vi branite od bilo koga. Vodite bitku sa svima, od kada ste došli na funkciju – poručio je Ardabili američkom predsjedniku.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top