Cijena nafte u porastu | Ekonomist

Cijena nafte u porastu

Cijene nafte su danas porasle, nakon oštrog pada iz prethodnog dana, dok trgovci čekaju nedjeljni izveštaj o zalihama tog energenta u SAD, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u martu poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 44 centa na 50,46 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za martovsku isporuku na tržištu u Londonu poskupio 16 centi na 56,59 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je juče saopštila da u narednih pet godina očekuje tek skroman rast globalnih cijena nafte. IEA veruje da će cijene nafte sa sadašnjeg nivoa od 50 do 55 dolara za barel porasti na 73 dolara u 2020. Cijene su prije juna premašivale 100 dolara, a od tada su od juna pale oko 50 odsto, najvećim dijelom zbog rasta globalnih rezervi u svijetlu snažne proizvodnje iz škriljaca u SAD.

Analitičari koji su učestvovali u Blumbergovoj anketi vjeruju da su američke nedjeljne zalihe nafte uvećane za 3,6 miliona barela. Rast zaliha ukazuje na nižu tražnju u najvećoj svjetskoj privredi i potrošaču nafte.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top