Cijena nafte rekordno niska | Ekonomist

Cijena nafte rekordno niska

Sirova nafta iz SAD-a preko noći je pala na najniži šestogodišnji nivo od samo 41,35 dolara za barel. WTI nafta bila je na tako niskoj cijeni u februaru ove godine i nije se očekivalo da će tako skoro ponovno prećí tu donju granicu.

Razlog su naravno potezi kineske vlasti koja je devalvacijom juana povećala strah o mogućem padu kineske potražnje za naftom, kaže Ole Hansen, rukovodioc strategije za Robe u Saxo Banci i ponavlja da bi to dodatno poremetilo već ionako opterećene odnose ponude i potražnje na globalnom tržištu, s hiperprodukcijom OPEC-a i upornošću proizvođača nafte iz stijena u SAD-u.

– Još uvijek nisam siguran u stvarni pad potražnje iz Kine, tek ćemo vidjeti šta će se događati. S druge strane moguće je da Kina planira i da profitira od devalvacije juana, odnosno smanjenja troškova, povećanjem vlastite proizvodnje nafte. Rezervni kapacitet postoji i možda iskoriste postojeću konkurentnu prednosti i povećaju svoj izvoz – smatra Hansen i dodaje da je cijena ponovno na desetogodišnjem nivou, zadavajući muke ulagačima koji se nadaju rastu cijene, ali i cijelom energetskom sektoru.

Povećava se i razlika između WTI i Brent nafte, pri čemu se evropskim tipom Brent trguje za oko osam dolara po barelu više od onog iz SAD-a, a tek se poslije septembra očekuje smanjenje proizvodnje u SAD-u, zaključuju analitičari iz Saxo Banke.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top