Cijena nafte oslabila više od 6 odsto | Ekonomist

Cijena nafte oslabila više od 6 odsto

Barelom “brent” nafte jutros se na međunarodnim tržištima trguje po cijeni 52,53 dolara, što je 34 US centa više nego prethodnog dana.

Cijena američke (WTI) nafte porasla je 35 US centi na 49,63 dolara.

Od početka nedjelje cijene nafte su oslabile više od 6 odsto, pritisnute neočekivano velikim rastom rezervi nafte u SAD. Američko Ministarstvo energetike (EIA) je objavilo da su rezerve nafte u zemlji u prošloj sedmici porasle na rekordnih 528,84 miliona barela.

Istovremeno, iz OPEC-a poručuju kako je globalni dogovor o smanjenju proizvodnje za skoro 1,8 miliona barela dnevno implementiran u obimu 94 odsto.

Ole Hansen (Foto:menaherald.com)

Ole Hansen (Foto:menaherald.com)

Saxo bank: Zašto su neki trejderi robom ostali frustrirani?

Vidjeli smo da se posljednja tri mjeseca na tržištu sirove nafte trgovalo bez velikih skokova i padova, a to je sve više frustriralo trejdere koji su tokom ovog perioda akumulirali rekordni broj dugih pozicija u sirovoj nafti tipa Brent i WTI” kaže u komentaru Ole Hansen, direktor sektora strategije trgovine berzanskom robom u Saxo bank.

“Nedjeljni izvještaj iz SAD u srijedu o stanju zaliha je ono što je izazvalo nepredviđenu reakciju, a vidjeli smo devet uzastopnih porasta zaliha. Istovremeno uvoz raste umjesto da usporava. Moglo bi se očekivati u ovom trenutku kada OPEC smanjuje proizvodnju da će uvoz u SAD opasti, ili će početi da se smanjuje, ali nije, i to je dovelo do ovog velikog skoka u zalihama. To je ono što izazvalo rasprodaju. Vidjeli smo frustrirane trejdere koji drže duge pozicije od početka sezone, likvidacije dugih pozicija tokom posljednjih nekoliko nedjelja, ali na tržištu još uvijek postoji veoma veliki broj dugih pozicija. A sa neuspjehom proboja ka pozitivnoj strani, sada treba smanjiti neke od ovih dugih pozicija”.

“Upravo je cijena napravila proboj ispod USD 50 za barel WTI i to se desilo vrlo lako. To nas primorava da se sada fokusiramo na kretanje cijena u suprotnom smjeru od prethodnog trenda u iznosu od 50% u odnosu na skok cijena od novembra do početka januara koji nam dolazi u kao što se vidi na grafikonu baš oko nivoa od 48,70”.

“Kao što sam pomenuo, to bi bilo kretanje cijena u suprotnom smjeru od prethodnog trenda u iznosu od 50% a ako dođe do proboja još niže i počne da napada nivo od 47,20 – što bi bilo 0,618 – a pad ispod te vrijednosti bi stvarno mogao da izazove dodatne brige na tržištu”, zaključuje Hansen.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top