Cijena nafte na Bliskom istoku skače | Ekonomist

Cijena nafte na Bliskom istoku skače

Njujork/London — Cijene nafte su porasle, nakon što je Saudijska Arabija počela vazdušne udare protiv Huta u Jemenu, što podstiče strah oko proizvodnje nafte na Bliskom istoku.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u maju poskupjela je na Njujorškoj berzi 1,9 dolara na 51,11 dolara, dok je nafta tipa “brent” za majsku isporuku u Londonu poskupjela 1,95 dolara na 58,43 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI nafta je juče poskupjela 1,7 dolara, a “brent” 1,37 dolara, posle vijesti da je predsjednik Jemena Anderabu Mansur Hadi prebačen na sigurnu lokaciju nakon vazdušnog napada na predsjednički kompleks.

Saudijska Arabija, koja se graniči sa Jemenom, lansirala je napade protiv pobunjenih Huta u pokušaju da zaštiti jemenskog lidera u vrijeme kada je njegova zemlja na ivici građanskog rata. Jemen je sve više podijeljen između sjevera pod kontrolom Huta, koje navodno podržava Iran, i juga kojim dominiraju Hadijeve pristalice.

“Geopolitičke tenzije u Jemenu podižu cijene nafte. Ta zemlja nije veliki proizvođač, ali jeste regionalno trgovinsko čvorište pa tenzije mogu izazvati prekide u trgovanju energentima u regionu”, navodi investicioni analitičar singapurske firme “Filip fjučers” Danijel Ang.

Cijene nafte su od juna oslabile 60 odsto, prije svega zbog snažne proizvodnje nafte u SAD i članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top