Cijena nafte na američkom tržištu pala, na londonskom porasla

Na londonskom je tržištu cijena nafte prošle nedjelje blago porasla, a na američkom pala dok su ulagači pratili razvoj situacije nakon što je uragan Harvey poharao naftom bogati Teksas.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle nedjelje porasla 0,6 posto, na 52,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,1 posto, na 47,30 dolara.

Zbog uragana Harvey i kasnijih poplava u Teksasu i Meksičkom zalivu, od prošlog je vikenda obustavljena proizvodnja u brojnim rafinerijama, pa se procjenjuje da je bila zatvorena četvrtina rafinerijskih kapaciteta SAD-a.

To je na tržištu izazvalo strahovanja od nestašice goriva zbog čega su cijene benzina u SAD-u snažno porasle. No, cijene sirove nafte nisu pratile ta trend jer je zbog obustave rada rafinerija smanjena potražnja za sirovom naftom, zbog čega su zalihe porasle.

Analitičari očekuju oscilacije cijene nafte malo gore malo dolje dok ne bude jasnija slika o obnovi rada u rafinerijskoj industriji u SAD-u.

“Prirodne katastrofe generalno negativno utiču na cijene u srednjoročnoj perspektivi jer razaraju potražnju, ali kratkoročno tržište reaguje na nestašicu”, kaže Jason Gammel iz investicione banke Jeffries.

Od polovine nedjelje pojedine rafinerije u Teksasu obnovile su rad, a u četvrtak je američka vlada prvi put u pet godina posegnula u strateške rezerve, uputivši u rafineriju u saveznoj državi Louisiani milion barela sirove nafte. Iz Bijele kuće poručeno je da bi se moglo plasirati još rezervi.

No, izvan SAD-a ponuda nafte na globalnom tržištu i dalje je obilna, uprkos nastojanjima vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, da smanje proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno.

Posljednji podaci Reutersa pokazuju da je u avgustu proizvodnja OPEC-a smanjena za 170 hiljada barela dnevno u odnosu na vrhunac proizvodnje u ovoj godini.

U međuvremenu, kompanija Baker Hughes objavila je u petak da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošle nedjelje ostao nepromijenjen, na njih 759.

Premda to pokazuje da proizvodnja nafte u SAD-u stagnira nakon snažnog rasta početkom godine, to ipak nije naročito ohrabrilo ulagače jer je broj tih postrojenja znatno veći nego u isto doba prošle godine, kada ih je bilo 407.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top