Cijena nafte mijenja politiku G20

Cijena nafte mijenja politiku G20

Ministri finansija i bankari Grupe 20 ocijenili su u Istanbulu da je padom cijene nafte stvorena prilika da se revidira budžetska politika zemalja članica G20, koje predstavljaju 85 odsto svjetske ekonomije.

U nacrtu deklaracije s ministarskog sastanka u Istanbulu, G20 se zalaže za povećanje investicija i za smanjenje neefikasnih subvencija.

Međutim, G20 priznaje da pad cijene nafte ima različiti uticaj na zemlje proizvođače i potrošače. U tom kontekstu, predstavnici centralnih banaka G20 obećali su da će razmotriti monetarnu i budžetku politiku zbog opasnosti “uporne privredne stagnacije” u razvijenim ekonomskim zemljama.

Oni su pozdravili odluku Centralne evropske banke da pokrene masovan otkup državnih obveznica na sekundarnom tržištu.

Predsjednik ECB Mario Draghi najavio je krajem januara da će ECB od marta 2015. do septembra 2016. kupovati državne i privatne obveznice za po 60 milijardi eura mjesečno. Cilj te mjere je da se ubacivanjem novca podstakne posustala ekonomija zone eura.

G20 je ocijenila da treba pažljivo primijeniti odluku ECB kako bi se izbjegli “neželjeni efekti zbog različitih monetarnih politika zemalja i rastuće nestabilnosti u finansijskom tržištu”.

U tekstu se ističe i “suštinska uloga fiskalne politike u cilju podržavanja domaće potražnje”, posebno zbog toga što Njemačku osuđuju što svoj trgovinski suficit ne koristi za oživljavanje privrede.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top