Cijena nafte iznad 72 dolara | Ekonomist

Cijena nafte iznad 72 dolara

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 72 dolara, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp zatražio od Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da povećaju proizvodnju i time ublaže uticaj američkih sankcija Iranu.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,07 dolara, prenosi HRportfolio.

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 63,21 dolara.

U fokusu naftnih tržišta je poziv Trampa OPEC-u i njegovoj glavnoj izvoznici Saudijskoj Arabiji da snize cijene nafte.

– Nazvao sam OPEC i rekao im da moraju sniziti cijene (benzina). Razgovarao sam s predstavnicima Saudijske Arabije i drugima o povećanju ponude. Svi su se usaglasili – rekao je Tramp.

Trampova izjava pokrenula je prodaje na tržištu i bar privremeno postavila gornju granicu za cijene koje su od početka godine porasle 40 odsto.

U ovom mjesecu njihov rast je ubrzao nakon što je Tramp pooštrio sankcije Iranu i ukinuo sva izuzeća za velike kupce iranske nafte.

Globalnu ponudu smanjuju i američke sankcije Venecueli, kao i borbe u Libiji koje ugrožavaju tamošnju proizvodnju.

Predstavnik Saxo Banka, Ole Hanse, kazao je da je manjak u ponudi zapravo rezultat politički motivisanih poteza.

Prema riječima trgovaca, opreznost se sada preusmjerava na koordinisano smanjenje prozivodnje koje predvodi OPEC na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Amalitičari banke ING smatraju da će Saudijska Arabija povećati proizvodnju već u maju.

OPEC je saopštio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 72,38 dolara, što znači da je pala 1,66 USD u odnosu na prethodni dan

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top