Cijena nafte i dalje pada | Ekonomist

Cijena nafte i dalje pada

Cijena američke “lake” nafte (WTI) pala je danas ispod 66 dolara za barel, zbog rasta broja naftnih bušotina u SAD i jačeg dolara.

Cijena fjučersa WTI nafte je oslabila za 0,7 odsto u Njujorku, dok je cijena fjučersa sjevernomorske nafte “brent” pala za 1,0 odsto, prenosi njujorška agencija “Blumberg”. Nafta “brent” za dostavu u martu pojeftinila je za 77 centi na 69,75 dolara na berzi ICE Fjučers Evropa u Londonu, nakon što je prošle nedelje porasla za 2,8 odsto.

Broj naftnih bušotina u SAD porastao je prošle nedjelje dostigavši najviši nivo od septembra. Naime, u SAD je prošle nedjelje otvoreno 12 naftnih bušotina, što je najviše u jednom mjesecu od marta 2017, prema podacima kompanije “Bejker Hjuz”.

To bi, kako ocenjuje “Blumberg”, moglo dovesti do daljeg rasta proizvodnje američke nafte, koja je skočila na 9,88 miliona barela dnevno u sedam dana zaključno sa 19. januarom.

Iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh je izjavio da su cijene nafte od 60 dolara za barel “dobre”, ali je upozorio da će više cene ohrabriti proizvodnju nafte iz škriljaca, što će ponovo prouzrokovati pad cijena.


 

Izvor: B92

Komentariši

Top