Cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori iznad regionalnog prosjeka | Ekonomist

Cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori iznad regionalnog prosjeka

Gorivo

Cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori je viša od prosjeka u regionu, dok je eurodizel na nivou prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo je u petak objavilo novi sedmični Bilten o cijenama naftnih derivata, koji pokazuje da litar eurosupera 95 u Crnoj Gori košta 1,34 eura, Hrvatskoj 1,35 eura , u Albaniji 1,43 eura.

Litar eurosupera 95 jeftiniji je u Srbiji, Bosni i Hercegovini (BiH) i Makedoniji, gdje košta 1,25 eura, 1,13 eura, odnosno 1,12 eura. Eurosuper 95 je najjeftiniji u Bugarskoj gdje košta 1,06 eura. Ta vrsta goriva je najskuplja u Holandiji, gdje cijena litra iznosi 1,67 eura.

Kada je u pitanju eurodizel, litar u Crnoj Gori košta 1,25 eura. Eurodizel u Albaniji košta 1,43 eura, Srbiji 1,38 eura, Hrvatskoj 1,31 eura i u BiH 1,15 eura.

Eurodizel je jeftiniji u Makedoniji gdje košta 99 centi, što je njegova najniža cijena u Evropi.

Najskuplje eurodizel plaćaju građani Švedske i Velike Britanije, po 1,53 eura za litar.

Posljednje promjene cijena goriva u Crnoj Gori bile su 2. aprila, kada su eurosuper 95 i 98 poskupili pet do šest centi, dok je cijena eurodizela ostala nepromijenjena. Ministarstvo, odnosno njegov Direktorat za energetiku, od 21. septembra prošle godine, na sedmičnom nivou, objavljuje osnovne podatke vezane za maloprodaju naftnih derivata, odnosno uporedne cijena goriva u okruženju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top