Cijena "brenta" na najvišem nivou od 2014. | Ekonomist

Cijena “brenta” na najvišem nivou od 2014.

Cijena fjučersa sjevernomorske nafte tipa “brent” za isporuku u junu skočila je danas za 1,0 odsto na 74,23 dolara za barel u trgovanju na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Posljednji put kada je “brent” dostigao nivo od 74 dolara za barel bilo je 27. novembra 2014. godine, prenosi ruska agencija Tass.

Uprkos skoku cijena nafte, kurs rublje ostaje nizak prema ključnim globalnim valutama, te je jutros, oko 11:10 časova po Moskovskom vremenu, kurs rublje prema dolaru na Moskovskoj berzi bio 60,99 rubalja za dolar, što je za 0,23 odsto više u odnosu na kurs sa jučerašnjeg zatvaranja.

Kurs rublje prema evru je bio 75,52 rubalja za evro, što je za 0,32 odsto više u odnosu na dan ranije.

Istovremeno, cijena američke “lake” nafte WTI za majsku isporuku danas je porasla za čak 80 centi na 69,27 dolara za barel na Njujorškoj berzi, dok se u Londonu trgovala po cijeni od 68,81 dolara, navodi njujorška agencija “Blumberg”.

Razlog skoka cijena nafte je iznenađujući pad zaliha u SAD, a trgovci naftom će sada usmjeriti pažnju na sjutrašnji sastanak članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u Saudijskoj Arabiji, navodi američka agencija.


Izvor: Blic

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top