Chrome najpopularniji i najviše se ažurira | Ekonomist

Chrome najpopularniji i najviše se ažurira

Google Chrome ne samo da je najpopularniji pretraživač na svijetu, već je i najpopularnija desktop aplikacija, objavila je u najnovijem izvještaju bezbjednosna kompanija Avast. Chrome takođe obuhvata 60 odsto tržišnog udjela na desktop uređajima, podaci su istraživačke kuće Net Applications.

U analizi softvera koji su u prvom ovogodišnjem kvartalu instalirani na uređajima kojima Avast pruža zaštitu Google Chroome je PC program koji je najviše puta instaliran, a nakon njega slijede Adobe Reader i Flash Player, ActiveX verzija. Na četvrtom mjestu nalazi se Mozilla Firefox, a slijede Flash Player plug-in, Skype i VLC. WinRAR, Java i Adobe Air kompletiraju top 10 listu najpopularnijih programa.

Avast u izvještaju navodi da PC korisnici u prosjeku imaju 49 instaliranih programa, a da više od njih koristi Google Chrome kao podrazumjevani pretraživač. Bez obzira na to što veliki broj desktop aplikacija redovno dobija nadgradnju, u Avastovoj analizi ocijenjeno je da značajan broj korisnika ne instalira najnoviju verziju, čime njihovi uređaji postaju izloženiji napadima malvera. Među najslabije ažuriranim programima na prvom mjestu je Java, a zatim ActiveX verzija Flash Playera, FoxIt Reader, GOM Media Player i Nitro Pro.

“Više od 52 odsto najpopularnijih, kritičnih i aplikacija koje imaju veze s bezbjednošću, kao što su Firefox, Flash i Java korisnici širom svijeta ne ažuriraju”, ističe se u Avastovom izvještaju uz objašnjenje da među razlozima ovakvog stanja može biti to što korisnici ignorišu ažuriranja ili se ona ne odvijaju pravilno.

Ovo, kako je naglašeno, otvara mogućnost napadačima da eksploatišu ranjivosti zastarjelih softvera, dok, s druge strane, korisnici propuštaju mogućnost korišćenja najnovijih funkcija, kao i to da isprave greške i povećaju kompatibilnost koju dobijaju kroz najnoviju verziju softvera. Na prvom mjestu nalazi se Google Chrome sa 88 odsto sistema koji imaju najnoviju verziju browsera, zatim Opera sa 84 odsto te Skype sa 76 odsto udjela najnovije verzije na PC tržištu.

Avast je sproveo analizu na osnovu 116 miliona podataka dobijenih zahvaljujući softverima, RAM-u i HDD-u PC korisnika širom svijeta, kao i pomoću više od tri miliona CPU podataka Windows računara.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top