CGES: Dalekovodi i trafostanice spremni za rad tokom zime | Ekonomist

CGES: Dalekovodi i trafostanice spremni za rad tokom zime

Crnogorski elektroprenosni sistem završio je aktivnosti predviđene planom tekućeg i investicionog održavanja, čime su se stekli uslovi za nesmetano i kontinuirano napajanje strujom tokom zime, saopšteno je Dnevnim novinama u toj kompaniji.

U CGES-u navode da su realizovali i planirane aktivnosti na reviziji i remontima objekata.

– U potpunosti je odrađen redovni pregled 1.300 kilometara dalekovoda. Svi remonti dalekovoda su uspješno završeni, a zamijenjen je i dio visokonaponske opreme u trafostanici Podgorica – kazali su u CGES-u.

Remontovana je, kako dodaju, i oprema u trafostanicama Pljevlja 1, Pljevlja 2, Berane, Mojkovac i u Ribarevinama.

– U južnom dijelu obavljene su brojne aktivnosti na osavremenjavanju prenosne mreže. Osim redovnih aktivnosti na održavanju trafostanica i dalekovoda, vanredne okolnosti često utiču i na dodatni angažman ekipa održavanja koje se po hitnom postupku šalju lice mjesta -objasnili su predstavnici CGES-a.

U konkretnom slučaju, kako su kazali, riječ je o montaži nedostajuće konstrukcije na čelično-rešetkastim stubovima, koje su sve više predmet krađe.

– Stručne ekipe su ugradile skoro 10 tona nedostajuće konstrukcije na sjeveru, čija je stabilnost bila ugrožena – kazali su u CGES-u, dodajući da je to uticalo na povećanje troškova koji su u ovoj godini iznosili pola miliona eura.

Ta kompanija raspolaže sa 24 trafostanice i razvodnim postrojenjima na nivoima od 110, 220 i 400 kilovolti. CGES je intenzivno radio i na pregledu transformatora u trafostanicama, kao i provjeri ispravnosti zaštita i termovizijskog snimanja elemenata postrojenja u objektima, kako bi se dodatno provjerila ispravnost postrojenja i otklonili eventualni nedostaci.

– Ekipe održavanja, pored redovnih i planiranih aktivnosti, koje se izvode u skladu sa Pravilnikom održavanja elektroenergetskih postrojenja prenosne mreže, 24 sata su spremne da odgovore svim zahtjevima kako bi pogonska spremnost objekata bila na najvišem nivou, a napajanje strujom se odvijalo neprekidno – zaključili su u CGES-u.

______________________________________________________________________________________________________

Izvor: Dnevne novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top