CG mora da pozajmi 18% BDP-a | Ekonomist

CG mora da pozajmi 18% BDP-a

Podgorica — Ovogodišnjem budžetu Crne Gore nedostaje 634 miliona evra ili 17,9 BDP.a, pokazuje računica Ministarstva finansija.

Taj novac biće najverovatnije obezbijeđen emisijom obveznica na stranom i domaćem tržištu, putem izdavanja državnih zapisa ili kreditnim aranžmanima.

Emisija obveznica, međutim, za sada nije planirana, kao ni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, rečeno je agenciji Mina-business u tom Ministarstvu.

Deficit crnogorskog budžeta za ovu godinu planiran je u iznosu od 235,8 miliona evra ili 6,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, od čega se 206 miliona odnosi na izdatke za autoput.

Uz to budžet će biti opterećen i otplatom duga u iznosu od blizu 400 miliona evra ili 11,2 odsto BDP-a, pa je na osnovu toga predviđena mogućnost zaduživanja do 650 miliona evra.

I pored toga, u Ministarstvu ne očekuju dalja snižavanja kreditnog rejtinga u ovoj godini, jer je, kako su podsjetili, posljednji izvještaj kreditne agencije “Standard end Purs” (Standard and Poor's), u kom je rejting smanjen, već uzeo u obzir i projekcije vezane za projekat izgradnje autoputa, kao i njegovih eventualnih uticaja na javni dug.

Državni dug Crne Gore na kraju septembra iznosio je oko 1,97 milijardi evra ili 57,9 odsto BDP-a, dok se za ovu godinu procjenjuje da će porasti na 58,7 odsto BDP-a.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top