CG da bude na globalnoj investicionoj mapi | Ekonomist

CG da bude na globalnoj investicionoj mapi

Crna Gora, iako mala država, ima za cilj da se nađe na globalnoj investicionoj mapi kao destinacija atraktivna za ulaganja u sektor energetike, kazao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Nikola Vujović na 28. sastanku Međunarodne konferencije Energetske povelje koji se održava u Ašgabatu, u Turkmenistanu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije na sastanku je naglašena važnost održivog razvoja kroz promociju obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti kao i diverzifikacije energetskih ruta.

Vujović je kako dodaju prezentovao ciljeve Crne Gore, koji se, navode, poklapaju sa ciljevima Energetske povelje, a to su: unapređenje investicione klime, promocija obnovljivih izvora energije, energetska efikasnost, kao i unapređenje u oblasti inovacija i tehnologija.

“Poseban impuls razvoju energetskog sektora u Crnoj Gori, ali i regionu, daje podmorski eletroenergetski kabal između Crne Gore i Italije, kojim će se vršiti prenos električne energije ne samo do Italije, već i dalje u Evropsku uniju. Takođe, nedavno je osnovana i Berza električne energije kojom stvaramo konkurentnije tržište električne energije u Crnoj Gori”, kazao je Vujović.

Kako je saopšteno, Sekretarijat Energetske povelje pozvao je Crnu Goru da učestvuje u izradi Izvještaja o procjeni rizika energetskih investicija za 2018. godinu, dokument koji će sadržati metodologiju i nivo posvećenosti države da upravlja rizicima, a na osnovu čega će se procjeniti koje su prednosti države i oblasti u kojima se mora napraviti poboljšanje u energetskom investicionom sektoru.

“Kroz pomenuti Izvještaj, Sekretarijat Energetkse povelje će Crnoj Gori dati preporuke za dalje unapređenje investicione klime u oblasti energetike”, navodi se u saopštenju.

Iz ministartsva napominju da je Crna Gora punopravna članica Energetkse povelje od 2015. godine i potpisnica Deklaracije o Međunarodnoj Energetskoj povelji koja ima za cilj da modernizuje postojeći Sporazum o Energetskoj povelji.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top