CG: Autoput ka Srbiji kreće u tri smjene | Ekonomist

CG: Autoput ka Srbiji kreće u tri smjene

Podgorica — Ministarstvo saobraćaja Crne Gore dobilo je građevinsku dozvolu za gradnju mosta Moračica, najzahtjevnije dionice na autoputu Bar – Boljare.

Dozvolu je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a dobijanjem građevinske dozvole praktično odmah može da se krene u realizaciju najzahtjevnijeg objekta na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare.

Most Moračica gradiće investitor, odnosno kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC). Gradnja mosta, baš kao i tunela Vjeternik, najvjerovatnije će se raditi u tri smjene kako bi se na vrijeme završili najzahtjevniji objekti na dionici od Smokovca do Mateševa.

Most Moračica, kontrolni projekat auto-puta, dugačak je 960 metara, a najviši stub je visok 158 metara. Lokacija mosta je između tunela Mrke i Klopot, preskače se dolina rijeke i prelazi na suprotno brdo.

Krajem prošle nedjelje Ministarstvo održivog razvoja i turizma dalo je građevinsku dozvolu za gradnju tunela Vjeternik. Ovaj objekat gradiće crnogorska građevinska kompanija Bemax. Pomenuti tunel biće dug tri kilometra.

Kako navode, ova dva impozantna objekta definitivno će biti primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu, a i šire. Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 kilometar, koliko je duga dionica, nadmorska visina varira od 63 metra do preko 1.100 metara.

Projektovana brzina na prvoj dionici auto-puta je 100 km/h, a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 minuta na svega 25 minuta.

Radovi su zvanično počeli 11. maja 2015. godine i biće završeni do 11. maja 2019.

Izgradnja prve dionice auto-puta koštaće 809,6 miliona evra. Od tog iznosa, 85 odsto, tj. 688,16 miliona evra će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto ili 121,44 miliona evra je učešće države Crne Gore. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto. Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije, pokazala je socio-ekonomska analiza tog projekta.

 

Izvor: CDM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top