Češka ove godine očekuje rekordan izvoz | Ekonomist

Češka ove godine očekuje rekordan izvoz

Uprkos padu izvoza u Rusiju za 31 odsto zbog sankcija Evropske unije i ruskog embarga koji je uslijedio, češki izvoznici očekuju ipak rekordnu godinu.

Optimizam se zasniva na činjenici da je u prvom polugođu ove godine ukupan izvoz čeških roba i usluga porastao za 7,7 odsto.

Izvoz u Rusiji zabilježio je drastičan pad za 31 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a češka preduzeća izvezla su u Rusiju robu u vrijednosti od 1,44 milijarde evra, dok je u istom periodu prethodne godine vrijednost izvoza dostizala dvije milijarde evra, saopštila je Asocijacija izvoznika Češke.

Kao i susjedna Poljska, i Češka je negativne posljedice sankcija i embarga uspjela da nadoknadi povećanim izvozom na tržišta Evropske unije.

Najviše je porasla vrijednost izvoza u Veliku Britaniju, za 11,9 odsto, Slovačku za 11,2 odsto, Francusku 10,8 odsto, Poljsku 10 odsto i Njemačku, gdje je češki izvoz porastao za 7,8 odsto.

Češkim izvoznicima pomogla je i Narodna banka Češke, koja intervencijama već drugu godinu drži krunu na ciljnom kursu 27 kruna za evro, umjesto oko 25 u periodu prije intervencija, uprkos zahtijevima političara na čelu sa predsjednikom Milošem Zemanom da od intervencija odustane, bar u sezoni ljetovanja kada je češkim turistima stalo do jake krune, jer im slaba poskupljuje ljetovanje u inostranstvu.

Neto doprinos kursa slabe krune, koji drži češka centralna banka, Asocijacija je procijenila na 803 miliona evra i 300 miliona evra više koje je zahvaljujući slaboj kruni dobio budžet na većem porezu za izvezenu robu i manjim troškovima pomoći nezaposlenima.

Češki izvoz prema analizi Asocijacije izvoznika zabilježiće za ovu godinu rast od pet odsto, najviše zahvaljujući automobilskoj i mašinskoj industriji, gdje kao najveći izvoznik prednjači Škoda Auto iz Mlade Boleslave.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top