Česi hoće saradnju s Rusijom | Ekonomist

Česi hoće saradnju s Rusijom

Prag — Novim konceptom češke spoljne politike predviđa se razvoj trgovinske i privredne saradnje s Rusijom, saopštio je češki šef diplomatije Ljubomir Zaoralek.

“Ovaj koncept će biti na snazi u narednih pet godina”, istakao je Zaoralek, dodajući kako očekuje da češka vlada odobri nacrt novog koncepta spoljne politike zemlje, prenosi Tas.

Eventualno jačanje trgovinske saradnje sa Rusijom kosi se sa trenutnim odnosom EU prema Kremlju, pa bi ova izjava mogla da bude još jedan argument za pisanje zapadnih medija o “pobuni u Evropskoj uniji”.

Londonski “Telegraf” je prije nekoliko dana objavio da u EU raste nezadovoljstvo zbog sankcija prema Moskvi, kao i da će se Grčkoj u svojevrsnoj pobuni “pridružiti Mađarska, Slovačka i Kipar”.

Sankcije Evropske unije prema Rusiji ističu u junu ukoliko se 28 zemalja ne saglasi da ih produži i to će biti najveći test za zajedničku spoljnu politiku EU u ovoj godini.

Inače, novim konceptom spoljne politike Češke se takođe predviđa angažman Češke na zaštiti ljudskih prava na međunarodnom nivou, što se naročito odnosi na Kinu.

Nacrtom novog koncepta je predviđeno pokretanje pitanja ljudskih prava na predstojećim razgovorima između češkog rukovodstva i visokih kineskih zvaničnika. Očekuje se da će pitanje ljudskih prava biti na agendi češkog premijera Bohuslava Sobotke tokom njegove posjete Kini u drugom dijelu ove godine.

Pomenutim nacrtom je predviđeno i da se Izrael pridoda listi strateških partnera Češke Republike, dok se SAD označavaju kao “glavni garant evroatlantske bezbjednosti”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top