Cerarova savjest

Od nastanka SFRJ, uvijek se među ondašnjim narodima i narodnostima govorilo kako su Slovenci korak ispred svih. Takva priča se uglavnom fokusirala na privredni razvoj, ali i na način života koji je više bio prozapadni, nego tipično jugoslovenski. I bilo je tako… Pokazali su to i procesi integracije i svi ostali parametri nakon raspada velike države, gdje je Slovenija daleko iza sebe, ostavila sve ostale nekadašnje članove familije zvane SFRJ. Da je nastavila tako da živi pokazuje primjer koji se dogodio u srijedu veče. Htjeli to da priznamo ili ne, bilo je to iznenađenje za javnost. Ali, sa druge strane je i potvrdilo društveno-političku zrelost u Sloveniji. Odgovornost u balkanskim državama za političare na bilo kojem nivou vlasti i nije baš poznanica. Ista se „povuče“ samo kada je to baš neophodno ili kad je pritisak javnosti visok i strpljenje pri kraju, pa je odlazak iz fotelje nužan. To se za Sloveniju ne može reći.

Slovenački premijer Miro Cerar podnio je ostavku nakon vanredne sjednice njegovog kabineta. Razlog leži u tome što je Vrhovni sud poništio referendum o gradnji nove pruge od Kopra do Divače.

– Danas je kap prelila čašu, novi udarac izgradnji od strane onih koji žele da zaustave pozitivan napredak Slovenije. Ne želim da učestvujem u takvim pričama. Dragi građani i građanke, zemlja je sada u mnogo boljoj situaciji nego 2014. godine. Vraćam teritoriju u vaše ruke – rekao je Cerar u saopštenju nakon objave odluke o ostavci.

Prema njegovim riječima, odlučio se da da ostavku jer je neophodno da se zna šta je dobro, a šta loše.

– Prihvatam odgovornost i odluku koju bi svaki političar od poverenja trebao da donese u takvoj situaciji. Na izborima ćete suditi o tome šta je ispravno, a šta pogrešno i ko zaslužuje podršku – poručio je naciji premijer u ostavci.

Korijen ostavke leži u tome što je Vrhovni slovenački sud poništio rezultate prošlogodišnjeg referenduma na kom je dato zeleno svijetlo za realizaciju najvećeg državnog investicionog projekta, kako ga je označila vlada, i naložio održavanje novog referenduma o tom projektu. U septembru prošle godine 53,5 odsto slovenačkih glasača podržalo je izgradnju željezničke pruge u dužini od 27 kilometara, između grada Divača i luke Koper, u vrijednosti od milijardu eura. Međutim, predsjednik udruženja građana “Poreski obveznici – ne odustajte” Vili Kovačič podnio je žalbu sudu, uz obrazloženje da je vlada imala prednost na referendumu, jer je koristila 95.000 eura budžetskih sredstava za podršku svojoj kampanji.

– Vladina kampanja je nedopustivo bila jednostrana –  navodi se u presudi suda i nalaže Državnoj izbornoj komisiji da odredi novi datum za referendum. Prošlogodišnji referendum održan je na zahtjev Kovačičevog udruženja, koje tvrdi da je pomenuta željeznička linija preskupa, zbog čega je od glasača zatraženo da odbace taj projekat.

Presuda Vrhovnog suda bila je inicijalna kapisla za prvog čovjeka izvršne vlasti u Ljubljani, inače profesora prava, Mira Cerara, da pokrene pitanje svoje odgovornosti, ne misleći ni časa da javnost drži pod izvjesnom sumnjom u svoj rad i rad njegove vlade.

No, ugledni slovenački medij „Delo“ javlja da su proteklu nedjelju karakterisale čak tri loše stvari po Cerara.

– To su neregularnosti na javnom tenderu, poništenje referenduma i neuspješni pregovori sa Unijama javnog sektora. On je ostavkom poremetio probleme vlade i okrenuo svoju pažnju političkoj igri – navodi „Delo“.

Bilo da se radi o političkoj igri ili ne, premijer Cerar je pokazao i zadao domaći zadatak slovenačkim, ali i drugim nosiocima vlasti kako se treba ponašati odgovorno. Sa jedne strane, ako se uzme u obzir da je on dugogodišnji, univerzitetski profesor prava to i ne treba da čudi. Druga strana, njega kao političara može biti upitna kada je u pitanju odgovornost, jer nije nepoznanica da politika i odgovornost u ovom dijelu Evrope baš i ne idu ruku pod ruku. Politika svoju drugaricu Odgovornost uglavnom sakrije iza sebe i ne da joj da ugleda svjetlost dana. U Ljubljani to nije bio slučaj. Ne oklijevajući dugo, Miro Cerar je svoju drugaricu prikazao javnosti i pozvao se na nju. Time je pokazao da i u ovom dijelu Evrope postoji politička savjest i osjećaj za odgovornost, za one postupke koji nijesu dobili zeleno svijetlo od onih koji treba da ga daju. Zadao je ovim Cerar domaći zadatak, indirektno, svim političarima u regionu. Ako budu imali i peti dio Cerarove spremnosti da se suoče sa svim izazovima u javnom poslu koji obavljaju, možda se i društveno-politička slika Balkana donekle promijeni, na bolje… Kakva god pozadina ostavke bila, mora se priznati da označava čin politički korektnog ponašanja.

Nije još poznato kada će se održati parlamentarni izbori, ali ako je vjerovati spekulacijama povodom razgovora slovenačkog predsjednika Boruta Pahura sa predstavnicima partija koji su već održani, većina je bila složna da bi izbori trebalo da se zakažu za 10. jun. Sada su na potezu građani Slovenije, a i sam premijer ih je pozvao da na izborima o svemu sude. Neka i oni biraju prema savjesti…

 

 

Komentariši

Top