Centralna banka Švajcarske u velikom gubitku

Centralna banka Švajcarske je u tri mjeseca zaključno sa junom zabolježila drugi uzastopni kvartalni gubitak, nakon odluke da prekine da ograničava jačanje franka u odnosu na evro, koja je dovela do skoka nacionalne valute.

Švajcarska nacionalna banka navodi da je u drugom kvartalu evidentirala gubitak od 20 milijardi franaka (18,93 milijarde evra), od čega 18 milijardi iz deviznih rezervi i dvije milijarde iz zlatnih rezervi, prenosi agencija AP.

Banka je u prvoj polovini godine izgubila ukupno 50,1 miliajrdu franaka, od čega 47,2 milijarde čine devizni gubici. U prošlogodišnjem drugom kvartalu, banka je bilježila profit od 11,8 miliajrdi franaka.

Centralna banka Švajcarske je, na opšte iznenađenje, u januaru donijela odluku o napuštanju politike vezivanja franka za evro po kursu od 1,20 za evro, koja je izazvala uzlijetanje nacionalne valute, što je podstaklo zabrinutost da će švajcarska privreda potonuti u recesiju.

Za evro se trenutno dobija oko 1,05 franaka.

Izvor:Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top