Centralna banka Rusije snizila referenftnu kamatnu stopu | Ekonomist

Centralna banka Rusije snizila referenftnu kamatnu stopu

Zbog oporavka ekonomije Centralna banka Rusije snizila je u petak referentnu kamatnu stopu prvi put od septembra, i nagovijestila dodatno smanjenje kamate.

Rezanje kamatne stope na 9,75 odsto sa 10,0 procenata je uslijedilo poslije redovnog zasijedanja o monetarnoj politici, prenosi agencija Frans pres, podsjećajući da je u septembru kamata smanjena za pola procentnih poena, na 10,0 odsto.

U saopštenju centralne banke se navodi da smanjenje kamate dolazi jer usporavanje inflacije premašuje prognoze, inflatorna očekivanja nastavljaju da padaju, a ekonomska aktivnost se oporavlja.

Stopa inflacije je pala na 4,3 odsto sa 5,0 odsto iz januara, a cilj Rusije je inflacija od 4,0 odsto u ovoj godini.

S obzirom na umjereno pooštrenu monetarnu politiku, cilj inflacije od 4,0 odsto će biti dostignut do kraja 2017. godine, navodi se u saopštenju, i dodaje da centralna banka razmatra mogućnost postepenog rezanja ključne kamatne stope u drugom i trećem kvratalu.

Bruto domaći proizvod Rusije će, prema procjenama banke, porasti za 1,5 odsto u ovoj godini, poslije pada od 0,2 odsto iz 2016. godine i od 2,8 odsto iz 2015. godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top