Čelnik UNIDO-a: Jačati ulogu žena u industrijama radi suzbijanja siromaštva | Ekonomist

Čelnik UNIDO-a: Jačati ulogu žena u industrijama radi suzbijanja siromaštva

Za ispunjenje globalnog cilja suzbijanja siromaštva do 2030., žene bi trebale dobiti veću ulogu u industrijama siromašnijih zemalja, izjavio je u ponedjeljak čelnik UN-ove agencije za industrijski razvoj (UNIDO) Li Yong.

Nakon što je odabran za drugi mandat na toj funkciji, Li Yong je kazao kako će tokom sljedeće četiri godine jačanje uloge žena biti prioritet UNIDO-a (UN Industrial Development Agency), agencije koja nadgleda oko 860 projekata usmjerenih na podsticanje ekonomskog rasta i suzbijanje siromaštva.

Podaci pokazuju da je u radnu snagu aktivno uključena tek polovina ženske svjetske populacije, u poređenju sa 75 posto muške populacije; da se žene rjeđe nalaze na vodećim pozicijama, te da u prosjeku zarađuju 60 do 75 posto manje nego muškarci.

Studije, međutim, ukazuju na to da veći broj zaposlenih žena doprinosi ubrzanju ekonomskog rasta, kao i to da žene ulažu veći dio svojih prihoda u porodicu kako bi pružajući djeci bolje obrazovanje doprinijele izlasku iz siromaštva.

“Moramo u svojim projektima gledati kako pomoći jačanju uloge žena i stvaranju radnih mjesta” kazao je Li u razgovoru za agenciju Reuters na 17. Opštoj konferenciji UNIDO-a, koja se održava u Beču od 27. novembra do 1. decembra.

“Mnogi su projekti, poput onih u agroindustriji, vezani uz jačanje pozicije žena, a dio je naših evaluacija razmotriti konkretne mjere koje tome dprinose”, dodao je Li, bivši kineski doministar financija koji je tokom svojeg prvog mandata na čelu UNIDO-a uspio reetablirati tu agenciju kao ključnu organizaciju unutar sustava UN-a, s misijom podsticanja industrije kao generatora radnih mjesta, jačanja prosperiteta i suzbijanja siromaštva.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top