Čehoslovačke Vespe na struju osvajaju Kaliforniju | Ekonomist

Čehoslovačke Vespe na struju osvajaju Kaliforniju

Entuzijazam jednog engleskog preduzetnika pretvorio je hobi obnavljanja “čehoslovačkih Vespi” u zahuktali start-ap.

Deset godina nakon što je italijanski Pjađo (Piaggio) lansirao kultni skuter Vespu, istočni blok odgovorio je Čezetom, piše Poslovni dnevnik.

Riječ je o skuteru koji se proizvodio u tadašnjoj Čehoslovačkoj između 1957. i 1964. godine. Zbog oblikovanja u “svemirskom dizajnu” popularnom u 50-ima, među kupcima je brzo dobila nadimak “Prase”.

Kako je proizvodnja relativno brzo ugašena, danas ih preostalo tek stotinjak Čezeta u više-manje voznom stanju. Jedan od entuzijasta koji obnavljaju stare Čezete bio je Nil Emon Smit koji se u Prag doselio 1998. godine.

“Vidio sam jednu i odmah me privukla”, izjavio je. Svoju je Vespu zamijenio Čezetom 2008. godine, a potom je počeo da prikuplja i obnavlja čehoslovačke skutere iz hobija. Ali, hobi je uskoro podigao na viši nivo. Dolazi na ideju modernizacije Čezete koju pretvara u luksuzni električni skuter. Osniva kompaniju Čezeta Motors sa sjedištem u Pragu i fabrikom u istočnom dijelu Češke, u mjestu Prostějov.

Ove godine kompanija planira da proširi prodaju van Češke. Iduće godine će početi da se prodaje i u Kaliforniji. Čezeta na struju prodaje se po cijeni od 10.000 eura.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top