CEDIS ulaže 50 miliona eura u distributivnu mrežu | Ekonomist

CEDIS ulaže 50 miliona eura u distributivnu mrežu

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić smatra da kvalitet snabdijevanja građana električnom energijom može biti bolji  i dodala da će 50 miliona eura, koje je Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) opredijelio za ulaganje u mrežu, smanjiti broj i trajanje prekida. Sa njom je saglasan i izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović koji je naglasio da je ta kompanija svjesna činjenice da, pogotovo u ruralnim područjima, kvalitet napajanja građana nije na zadovoljavajućem nivou.

– Nisam zadovoljna ni kao građanin, ni kao resorna ministarka kvalitetom snbdijevanja električnom energijom, jer da jesam ne bih bila danas u CEDIS-u i ne bismo već neko vrijeme razgovarali kako da sa ograničenim sredstvima damo najbolje efekte – kazala je Sekulić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa menadžmentom CEDIS-a, dodajući da je distributivna mreža projektovana za manji broj korisnika i dodala da će morati da se prilagodi zahtjevima.

– Što smo dalje od Podgorice i određenih turističkih centara, kvalitet snabdijevanja je slabiji, jer dugo nije ulagano u mrežu – smatra ministarka Sekulić, uz podsjećanje da ministarstvo i CEDIS već nekoliko mjeseci pripremaju program revitalizacije niskonaponske mreže i da je za to CEDIS opredijelio 50 miliona eura za naredne tri godine.

– Sa tih 50 miliona CEDIS namjerava da popravi kvalitet snabdijevanja građana. Namjera nam je da u naredne tri godine određeni broj dalekovoda, vazdušnih vodova popravimo i smanjimo broj i trajanje prekida. Svaki euro koji bude uložen u mrežu mora biti opravdan brojem prekida, dužinom trajanja i kvalitetom naponskog nivoa koji koriste građani. Namjera ministarstva je da u narednom periodu, a pokušaćemo do kraja godine, iniciramo izmjenu određenog broja propisa kako bismo pojednostavili proces priključenja potrošača na mrežu – kazala je Sekulić.

Đukanović je rekao da su u CEDIS-u svjesni činjenice da, pogotovo u ruralnim područjima, kvalitet napajanja građana nije na zadovoljavajućem nivou.

– Kroz komunikaciju sa Vladom i ministarstvom osmišljen je ovaj projekat kako bismo u relativno kratkom periodu uložili oko 50 miliona eura s ciljem smanjenja trajanja i broja prekida, kao i da se poboljšaju naponske prilike građanima na periferiji gradova i centara – objasnio je Đukanović i naglasio da je i mreža bila zapostavljena u korist turističke regije, tako da je kvalitet te usluge suviše nizak.

____________________________________________________________________________________________

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top