CEDIS: U nova brojila i rekonstrukciju mreže uloženo preko 11 miliona eura | Ekonomist

CEDIS: U nova brojila i rekonstrukciju mreže uloženo preko 11 miliona eura

Potrebe za promjenama i uvođenje novih tehnologija, osnovni su pokretači razvoja društva. Modernizacija velikih sistema dovodi do bolje iskorišćenosti postojećih resursa, a zadovoljstvo korisnika Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) podižu na viši nivo.

U sistemu distribucije električne energije takve, velike promjene desile su se 2011. godine kada je otpočeo Projekat daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom (AMM). Ovim strateški važnim projektom za CEDIS, Crna Gora se svrstala u red malog broja država koje su osjetile benefite primjene najsavremenije tehnologije iz oblasti mjerenja električne enegije.

Do kraja oktobra ove godine, kompletirani su radovi na rekonstrukciji niskonaponskih mreža i rekonstrukciji i izmještanju mjernih mjesta u 269 traforeona, u okviru treće faze Projekta daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom. U tim trafo-rejonima instalirano je više od 24.000 novih multifunkcionalnih brojila.

– Za instalaciju brojila, do sada je potrošeno više od pet miliona, a za rekonstrukciju mreže blizu šest miliona eura. Tako je ugrađeno više od 330.000 metara samonosivog kablovskog snopa različitih presjeka, zamijenjeno je 5.500 stubova i položeno 23.500 metara kablova. Planirana je nabavka savremenog softvera za upravljanje energetskim podacima u vrijednosti od dva i po miliona eura, a trenutno je u toku proces pretkvalifikacije ponuđača. Preostaje da se do oktobra sljedeće godine, kada je planiran završetak Projekta, rekonstruišu niskonaponske mreže u još oko 300 trafo-rejona – kazali su iz CEDIS-a.

U sistemu trenutno ima 391.792 brojila aktivnih potrošača, uključujući i brojila za zajedničku potrošnju, a do sada je ugrađeno 280.430 novih brojila aktivnih potrošača, čiji je proizvođač Enel.

Pored ugradnje brojila, Projekat daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom podrazumijeva i rekonstrukciju mjernih mjesta, te ugradnju novih ormara, koja podržavaju modernu tehnologiju za daljinsko mjerenje potrošnje električne energije. Ovako rekonstruisana mjerna mjesta osiguravaju i dodatnu bezbjednost kupaca, a efekti projekta se pozitivno odražavaju na cjelokupni distributivni sistem kroz povećanje pouzdanosti i sigurnost u napajanju električnom energijom. Takođe, novim sistemom daljinskog mjerenja utroška električne energije, znatno je povećana preciznost mjerenja potrošnje, a mogućnost subjektivne greške prilikom očitavanja brojila svedena je na minimum.

U CEDIS-u ističu da podaci i izvještaji kojima raspolažu dokazuju kvalitet projekta, a podaci sa terena ih i potvrđuju. Implementacija AMM projekta je, kao što je poznato, znatno doprinijela smanjivanju gubitaka električne energije koji u velikoj mjeri opterećuju poslovanje te kompanije. To potvrđuje i podatak da su 2012. godine, kada je počela implementacija prve faze AMM projekta, gubici iznosili 20,84 odsto, dok su u 2017. godini oni svedeni na 14,96 odsto. Gubici se kontinuirano smanjuju, pa se očekuje da će i na kraju ove godine biti za oko jedan odsto manji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top