CEDIS: Preuzeto 12 odsto manje struje u odnosu na mart prošle godine | Ekonomist

CEDIS: Preuzeto 12 odsto manje struje u odnosu na mart prošle godine

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u martu preuzeli ukupno 219.977.665 kWh električne energije, što je oko 12 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine i oko sedam odsto manje u odnosu na februar, saopštili su iz CEDIS-a.

Najviše električne energije, ili gotovo 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2).

– Prethodnog mjeseca je očitano ukupno 363.359 mjernih mjesta, ili 92 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto – dodaju oni.

Kako ističu, ekipe Sektora za održavanje su u martu 2.032 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 317.712 hiljada eura.

– Tokom marta sprovođene su aktivnosti na realizaciji pet investicionih projekata ukupne vrijednosti oko 439 hiljada eura, od kojih je značajan dio izdvojen (134.000 eura) za rekonstrukciju preko šest kilometara niskonaponske mreže koja se napaja električnom energijom iz trafostanice 10/0,4 kV “Čevo”. Takođe, tokom prethodnog mjeseca rađeno je na pribavljanju neophodne dokumentacije za početak radova na izgradnji tri 10kV kablovska voda (“Velika Plaža 2 – Bratstvo i jedinstvo”, “Velika Plaža 2 – KZ Sv. Nikola” i “Velika Plaža – Madžo 2”) čija je vrijednost oko 668 hiljada eura. Tehnički pregled je u toku za sedam objekata ukupne vrijednosti oko 432 hiljade eura, od kojih je najviše izdvojeno za trafo-stanicu 10/0,4kV “Tološi 7” u Podgorici (75.000 eura) – navode oni.

Na distributivnu mrežu je tokom marta priključeno 485 novih korisnika.

– Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 3.128 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 302 hiljade, čime je pokriveno oko 76 odsto konzuma. Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 395 hiljade korisnika na području Crne Gore -naglašavaju iz ove kompanije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top