CBCG: Uvesti porez na proizvode od plastike | Ekonomist

CBCG: Uvesti porez na proizvode od plastike

Centralna banka Crne Gore uputila je Vladi preporuke za ekonomsku politiktu u 2019. godinu, kojima se, između ostalog, predlaže da se razmotri uvođenje poreza ili taksi na proizvode od plastike, kako bi se smanjila njihova upotreba.

Samostalni konsultant u organizaciji Zero Waste Montenegro, Maša Tomković, smatra da bi uvođenje takse na plastične proizvode, pogotovo jednokratne, sigurno smanjilo upotrebu takvih proizvoda.

– Predlog mjere je dosta uopšten, ali iskazuje jasno usmjerenje ka cilju, a to je smanjenje upotrebe plastičnih proizvoda na teritoriji Crne Gore. Načelno, podržavam mjeru uvođenja poreza na grupu proizvoda proizvedenih od plastike, s tim što sam mišljenja da bi dažbine za uvoznike jednokratnih, mahom ambalažnih proizvoda, trebalo da budu značajno veće – kaže Tomković za CdM i smatra da bi ta podsticajna mjera, ukoliko se izglasa, došla u pravom trenutku.

– Jer po novoj Strategiji o plastičnom otpadu u cirkularnoj ekonomiji na tržištu EU od 2030. biće moguće naći samo plastične proizvode sastava i dizajna koji omogućava cjelokupno recikliranje proizvoda. Zemlje izvan EU, uključujući i Crnu Goru, postaće, vjerujem, u narednom periodu atraktivno tržište za plasman onih plastičnih proizvoda koji svojim kvalitetom ne odgovaraju tržištu zemalja Evropske unije – upozorava Tomković.

Zalaže se za značajnije poskupljenje jednokratnih plastičnih proizvoda jer oni čine 59 odsto ukupnog plastičnog otpada i upravo proizvodi iz te grupacije su, objašnjava, dominantni zagađivači naše životne sredine, a posebno mora.

– Smanjenje upotrebe ovih proizvoda i prelazak na održivija rješenja imali bi brojne pozitivne multiplikativne efekte po zdravlje ljudi, našu životnu sredinu, ali i samu ekonomiju zemlje. Zato ne smijemo zanemariti i potrebu kontinuirane edukacije građana o štetnim efektima koje imaju plastični proizvodi – objašnjava konsultantkinja Zero Waste Montenegro.

Podsjeća da je ta organizacija u julu prošle godine pokrenula peticiju da se u Crnoj Gori zabrane plastične kese za jednokratnu upotrebu, koju je za nešto više od mjesec dana potpisalo više od 3.500 građana.

– Ova akcija imala je za cilj izglasavanje potpune zabrane tankih plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu, kao i takozvanih oxo biorazgradivih kesa. Veliki broj prikupljenih potpisa govori u prilog tome da značajan dio naših građana uočava problem koji prekomjerno korišćenje plastike i plastičnih kesa stvara našoj prirodi, te da očekuju zdravija alternativna i dugoročna rješenja – dodaje Tomković.

Prema njenim riječima, nakon te akcije na crnogorsko tržištu počeli su se sporadično javljati cegeri, kao dobra zamjena i dugoročnije i zdravije rješenje.

– Zabrana dijeljenja besplatnih kesa, posebno onih najtanijih, kao i značajnije povećanje cijene kese doprinijelo bi tome da trend zamjene plastične kese cegerom zaživi u punom obimu – uvjerena je Tomković.

Upotreba plastičnih kesa zabranjena je u više država širom svijeta, u nekima se one oporezuju, a u nekima se njihova proizvodnja, prodaja i nošenje kažnjava novčano, pa čak i zatvorom.

Krajem oktobra, poslanici Evropskog parlamenta podržali su predlog Evropske komisije o potpunoj zabrani i redukciji određenih prozvoda od plastike, te se očekuje da u roku od dvije godine od završetka usvajanja direktive na teritoriji EU bude zabranjena proizvodnja mnogih prouzvoda, kao što su plastični štapići za uši, tanjiri i pribor za jelo, slamčice za piće… Upravo proizvodi protiv kojih je ta direktiva usmjerena čine čak 70 procenata ukupnog otpada pronađenog u morima.

Naučnici sve češće upozoravaju da smo planeti u posljednjih nekoliko decenija nanijeli bespovratnu štetu. Neki idu toliko daleko da tvrde da je još 1950. godine počeo antropocen – geološka epoha koju karakteriše uticaj čovjeka na Zemlju, radioaktivnost i zagađenje plastikom, koji su u pitanje doveli čak i ljudski opstanak.

__________________________________________________________________________________________

Izvor: CdM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top