CBCG: U utorak nova aukcija državnih zapisa od 35 miliona | Ekonomist

CBCG: U utorak nova aukcija državnih zapisa od 35 miliona

Centralna banka Crne Gore

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 35 miliona eura, treća ovogodišnja, biće održana u utorak.

Iz Centralne banke (CBCG) su saopštili da se ponude mogu dostavljati do utorka do 12 sati. Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 28. avgust.

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji prodati su svi državni zapisi od 18 miliona eura, a na drugoj 24 miliona eura. Prošle godine održano je šest aukcija sa rokom dospjeća od 182 dana.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, koje CBCG prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top