CBCG: Platni promet uvećan za petinu | Ekonomist

CBCG: Platni promet uvećan za petinu

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 19 radnih dana u maju iznosila je 1,38 milijardi eura, 20 odsto više u odnosu na april, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore. Od toga je 95,16 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U maju je za 19 radnih dana realizovano 942,39 hiljada naloga u nacionalnom platnom prometu, od čega 40,86 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS sistemu i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 49,6 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 72,74 miliona eura. U maju za 9,69 hiljada minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Komentariši

Top