CBCG: Platni promet 865 miliona eura | Ekonomist

CBCG: Platni promet 865 miliona eura

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 865,49 miliona eura, što je skoro duplo manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 94,51 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

– U januaru je za 21 radni dan realizovano 671,2 hiljade naloga, od čega 36,15 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu – navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 31,96 hiljada, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 41,21 milion eura.

U januaru za 10,71 hiljadu minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top