CBCG: Platni promet 1,13 milijardi eura | Ekonomist

CBCG: Platni promet 1,13 milijardi eura

Centralna banka Crne Gore

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,13 milijardi eura, što je 30 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 94,71 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

– U februaru je za 20 radnih dana realizovano 805,33 hiljade naloga, od čega 38,53 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu – navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 40,27 hiljada, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 56,59 miliona eura.

U februaru za 10,2 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top