CBCG: Novi pad kamata | Ekonomist

CBCG: Novi pad kamata

Iz Centralne banke Crne Gore saopštili su da je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, pala u martu 0,05 procentnih poena i iznosila je 6,7 odsto.

– Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa u martu je oslabila 0,04 procentna boda na 6,06 odsto. Kamatne stope na novoodobrene kredite u martu su pale, efektivna 0,02 procentna poena na 7,05 odsto, a nominalna 0,14 procentnih bodova na 6,11 odsto – pokazuje Bilten CBCG, u kojem se dalje navodi da su kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija u martu pale, i to efektivna 0,04 procentna poena na 24,18 odsto, a nominalna 0,03 procentna boda na 20,37 odsto.

Podaci CBCG govore da je efektivna kamatna stopa MFI na novoodobrene kredite u martu je pala 0,06 procentnih poena na 24,3 odsto, dok je nominalna porasla 0,03 procentna boda na 20,46 odsto. Ističu da je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u martu ostala nepromijenjena u odnosu na februar i iznosila je 0,65 odsto.

– Razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u martu je iznosila 6,05 procentnih poena i bila je niža nego u februaru – navode iz CBCG.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top