CBCG: MMF će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori | Ekonomist

CBCG: MMF će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori

Centralna banka Crne Gore

Iz Centralne banke Crne Gore saopštili su da je Međunarodni monetarni fond  spreman da nastavi da pruža podršku Crnoj Gori na planu daljeg unaprijeđenja fiskalne i finansijske stabilnosti.

Guverner CBCG Radoje Žugić sastao se danas sa zamjenikom izvršnog direktora MMF-a, Ričardom Dornbošom.

– Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na stanje u bankarskom sektoru – kazali su iz CBCG, napominjući da je guverner Žugić upoznao Dornboša sa ostvarenim indikatorima poslovanja banaka, koji su, i tokom ove godine, nastavili pozitivne tendencije iz prethodne.

– Uz rast kreditne aktivnosti i depozita, nivoi likvidnosti i solventnosti su održani iznad zakonskog minimuma, dok se nastavlja pad nivoa loših kredita i kamatnih stopa, posebno kod kredita plasiranih prema realnom sektoru – navode iz CBCG.

Žugić je predstavio i intenzivne regulatorne aktivnosti CBCG, usmjerene na usaglašavanje sa direktivama Evropske unije, uvođenje najboljih praksi i jačanje supervizorskih funkcija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top