CBCG Likvidna sredstva porasla 11,7 odsto | Ekonomist

CBCG Likvidna sredstva porasla 11,7 odsto

Prosječna likvidna sredstva banaka u septembru iznosila su 993,2 miliona eura, 11,7 odsto više nego u avgustu, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore CBCG.

Prosječna likvidna sredstva su u odnosu na septembar prošle godine porasla 37,4 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini u septembru su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma, prenosi MINA-business.

Bilansna suma banaka je na kraju septembra iznosila 3,49 milijardi eura i bila je 0,8 odsto viša nego prethodnog mjeseca. Bilansna suma je u odnosu na septembar prošle godine porasla 12 odsto.

U strukturi aktive banaka, u septembru su dominantno učešće od 72,9 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 16,5 odsto, dok se 10,5 odsto odnosilo na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 75,2 odsto ostvarili su depoziti, kapital 13,3 odsto, pozajmice 7,5 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo četiri odsto ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka je na kraju septembra iznosio 465,4 miliona eura i bio je manji 2,6 odsto na mjesečnom nivou, dok je na godišnjem porastao 5,3 odsto.

Izvor: MINA-business

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top