CBCG Iz države se odlilo 87,4 miliona eura | Ekonomist

CBCG Iz države se odlilo 87,4 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija SDI u prvih deset mjeseci ove godine iznosio je 643,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 87,4 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke CBCG.

Investicije su u odnosu na isti prošlogodišnji period zabilježile značajan rast, dok je ukupan odliv smanjen 26,4 odsto.

Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 21,2 miliona eura, dok se na povlačenje novca nerezidenata investiranog u Crnu Goru odnosilo 66,2 miliona eura.

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih deset mjeseci iznosile su 556,4 miliona eura, što je 90,2 odsto više nego u uporednom periodu, navedeno je u novom Biltenu CBCG.

„Povećanje neto priliva je posljedica značajnog rasta priliva po osnovu ulaganja u domaće kompanije i banke, kao i smanjenja odliva“, saopšteno je iz CBCG.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 428,2 miliona eura, što čini 66,5 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 123,8 miliona eura, a u preduzeća i banke 304,4 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 209,4 miliona eura ili 32,5 odsto ukupnog priliva. Povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su 6,2 miliona eura.

Izvor: CdM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top