CBCG: Aukcija državnih zapisa u utorak | Ekonomist

CBCG: Aukcija državnih zapisa u utorak

Centralna banka Crne Gore

Prva ovogodišnja aukcija državnih zapisa čiji je rok dospjeća 91 dan, u vrijednosti 15 miliona eura biće održana u utorak, saopšteno je u Centralnoj banci Crne Gore.

U CBCG ističu da se ponude mogu dostavljati do utorka do 12 sati.

Rok dospjeća zapisa je 91 dan, odnosno 14. jun.

Ove godine održane su tri aukcije sa rokom dospjeća od 182 dana. Prošle godine je održano sedam aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana i jedna sa rokom dospijeća od 56 dana. Tokom  2015. održano je sedam aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, koje CBCG prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća.

Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji. Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top