CBCG aktivna u finansijskoj edukaciji | Ekonomist

CBCG aktivna u finansijskoj edukaciji

Projekat tehničke pomoći u oblasti finansijske edukacije, koji je ponuđen Crnoj Gori, omogućiće da se kroz uzajamno učenje i razmjenu znanja i iskustava sa zemljama učesnicama doprinese podizanju nivoa finansijske pismenosti, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

Žugić  se danas sastao sa delegacijom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koju su činili analitičari zaduženi za finansijsku edukaciju.

„Tema sastanka odnosila se na projekat tehničke pomoći u oblasti finansijske edukacije koji je, kroz program Holandske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a uz finansijsku podršku Ministarstva finansija Holandije, ponuđen Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju CBCG.

Predviđeno je, kako su objasnili, da se tehnička pomoć iskoristi za sprovođenje istraživanja o stanju finansijske pismenosti u Crnoj Gori, nakon čega bi uslijedila priprema programa finansijske edukacije i nacionalne strategije za finаnsiјsko obrazovanje.

Žugić je saopštio da je CBCG, uz obavljanje svojih osnovnih funkcija, posvećena društveno odgovornom poslovanju, čiji važan segment predstavlja oblast finansijske edukacije.

„Sa ciljem boljeg razumijevanja centralnog bankarstva i značaja finansijske stabilnosti i sigurnosti bankarskog sistema, CBCG inicira i sprovodi brojne aktivnosti u pravcu podizanja nivoa informisanosti i ekonomskog znanja u društvu“, rekao je Žugić.

Predviđeno je da projekat tehničke pomoći traje pet godina, odnosno do 2022, i da uključi sedam zemalja iz programa Holandske konstituence – Bugarsku, Hrvatsku, Gruziju, Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru i Rumuniju.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top